Bastiaan Ragas

Op 30 juni 1971 wordt Bastiaan Ragas geboren in Lisse. Al op 8-jarige leeftijd begint hij met piano- en gitaarlessen en tijdens zijn middelbare schooltijd start hij voor het eerst met een eigen band, waarmee hij verschillende talentenjachten wint.

Met zijn havo-diploma op zak, trekt hij met de multiculturele groep Up With People door Europa, Amerika en Mexico. Terug in Nederland neemt hij in 1990 toneel- en theaterlessen in Amsterdam, gevolgd door een jaar bij de theatergroep Jeans. Hij werkt ook mee aan de tv-shows van Jeans.

Zijn volgende avontuur is de boyband Caught in the Act, een van de meest populaire bands van de jaren negentig in Europa en Azië. De vier jongens maken vier albums, verkopen meer dan 12 miljoen exemplaren en ontvangen meerdere gouden en platina albums.

Na het uiteengaan van de band in 2000, neemt Bastiaan zijn eerste solo-cd op: Tomorrow is Looking Good. In datzelfde jaar is hij het gezicht van een modecampagne voor het bekende Italiaanse modemerk Iceberg.

Op 21 oktober 2001 begint Bastiaan aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven: hij speelt voor het eerst een hoofdrol in een musical, de rol van legerkapitein Radames in Aida. Voor deze rol ontvangt hij in 2002 de John Kraaijkamp Musical Award voor beste mannelijke hoofdrol en maakt het grote Nederlandse publiek voor het eerst kennis met deze duizendpoot. Tegelijkertijd speelt hij in de SBS6-serie Trauma 24/7 de rol van Bart van der Wetering.

Tijdens de eerste editie van Musicals in Ahoy in 2002 krijgt het publiek een eerste voorpoefje van de nieuwste, origineel Nederlandse musical waarin Bastiaan in 2003 te zien is: 3 Musketiers. Voor zijn hoofdrol als d’Artagnan wordt hij in dat jaar opnieuw genomineerd voor een Johnny Kraaijkamp Musical Award voor beste mannelijke hoofdrol.

Tussen de bedrijven door spreekt Bas samen met Tooske de stemmen in voor de hoofdrollen van Sinbad, Held van de Zeven Zeeën, een tekenfilm van Dreamworks. Bovendien maakt hij opnames voor de film Floris, die in 2004 in de bioscopen te zien is. Hierin is hij te zien als imitator van Marilyn Monroe. In juni van dat jaar werkt hij mee aan Musicals in Ahoy en zit hij in de jury van Popstars – the Rivals.

Zijn solo-cd outRagas verschijnt in 2005. Hij brengt van dit album drie singles uit: Unbelievable, Pictures of You en Helpless When She Smiles. Eind 2005 te zien in de theatershow Dichter bij Liesbeth, waar hij onder andere een Nederlandse versie van zijn nummer You Complete Me ten gehore brengt: Droom Maar Verder.

In datzelfde en het daaropvolgende jaar is Bastiaan ook regelmatig te bewonderen als acteur. Zo heeft hij gastrollen in de comedyserie Samen, in Keyzer en de Boer Advocaten en in Gooische Vrouwen. Ook heeft hij in de Friestalige film Sportman van de Eeuw een van de hoofdrollen. Een hoofdrol heeft Bastiaan ook in de telefilm Escort, naast Rifka Lodeizen. Deze telefilm wint later dit jaar het prestigieuze Gouden Kalf voor beste tv-drama. Tussendoor is Bastiaan enkele voorstellingen te zien in Beauty & the Beast, als Het Beest.

Nadat Bastiaan eind 2005 in de show van Liesbeth List uitsluitend Nederlandstalig zingt, neemt hij de beslissing om een Nederlandstalige cd te maken, ZIN. Bastiaan werkt hierop samen met grote namen als Fluitsma & Van Tijn, Veldhuis & Kemper, Alain Clark, Chris Hof, Han Koreneef en Tjeerd Oosterhuis. Van deze cd brengt Bastiaan drie singles uit: Dit is mijn stad, 1000 manieren en De Helft van Mij. Met eigen nummers van deze cd en nummers van nationale en internationale grootheden uit de muziek gaat Bastiaan in 2007 het theater in. Met de show Bastiaan Ragas & Band maakt hij een gepassioneerde, pure en energieke voorstelling.

Ook in 2008 blijft Bastiaan zijn vele talenten benutten: naast het geven van diverse optredens, speelt hij begin 2008 in de roadmusical Route 66 en presenteert hij het programma Eye opener op Veronica.

In 2009 speelt Bastiaan de hoofdrol in de speelfilm De Indiaan, over een geadopteerd jongetje dat op zoek gaat naar zijn roots. Zingen en presenteren doet hij dat jaar in de Dinnershow of Dreams van Frank Wentink. Hier brengt hij, naast bekende nummers van anderen, ook een nieuw eigen nummer ten gehore: De hemel is dichtbij. In 2009 en 2010 is Bastiaan voor het eerst op het toneel te zien in een klassiek toneelstuk: Bedrog van Harold Pinter. Hier neemt hij naast Rick Engelkes en Saskia Temmink een van de hoofdrollen voor zijn rekening.

Alsof zingen, acteren en liedjes schrijven nog niet voldoende zijn, doet Bastiaan het ook als voice-over goed. Zo is hij te horen bij Over de Kook (RTL 5) en SOS Verbouwing (RTL 4). Daarnaast is hij columnist voor het tijdschrift Flair, waarin hij de lezers op eigen wijze een blik in zijn leven gunt.

In juni 2011 kwam zijn eerste boek uit, Maar Je Krijgt Er Wel Heel Veel Voor terug. In november 2012 volgt boek nummer twee, Papa is heel even aan de telefoon.

Als de jonge Willem-Alexander is Bastiaan begin januari 2012 te zien in de VPRO serie Beatrix, Oranje onder vuur. Daarnaast was hij in 2011/2012 te zien in een theatershow, gebaseerd op het boek van Kluun ‘Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ samen met Dorien Haan, Anne Lamsvelt en Tooske Ragas.

In 2012/2013 produceert hij samen met SENF Theater Partners de voorstelling Haantjes. Bij de Tros was hij in januari 2013 te zien in het tv programma De Beste Zangers. Dat jaar in april kwam er een nieuwe cd uit van Bastiaan; Dansen in de regen.

In seizoen 2014 zal er weer een nieuwe theatervoorstelling komen, deze zal gebaseerd zijn op zijn boek ‘Maar je krijgt er wel heel veel voor terug’. Bastiaan Ragas en Jennifer Hoffman spelen de hoofdrollen, Diederik Ebbinge doet de regie. De voorstelling gaat 13 januari in de Leidsche Schouwburg in première. Ook produceert hij de voorstelling ‘Alles went behalve een vent’ met Gerard Cox en Joke Bruijs. Dit stuk ging 6 oktober 2013 in première, in het Oude Luxor in Rotterdam.