Bas Muijs

Bas Muijs wordt op 14 oktober 1976 geboren in Den Haag. Hij is de oudste van drie broers, die al op jonge leeftijd alle drie erg muzikaal blijken te zijn. Dat hebben ze zeker niet van een vreemde; in de jaren tachtig maakt vader Muijs als John Lennon-imitator furore in de groep ‘Stars on 45’, waarmee hij in verschillende landen, waaronder Amerika, een nummer 1 hit scoort.

Na de middelbare school begint Bas met de PABO, want hij wil graag onderwijzer in het basisonderwijs worden. Nog tijdens die opleiding speelt en zingt hij in verschillende cabaretgroepen, waaronder Fumejo, Muijs en Jongejan en Scheermuijs. Ook volgt hij in die periode een theateropleiding bij theatergroep Rabarber in Den Haag. Zijn leven krijgt een plotselinge wending als hij begin 1999, na zijn allereerste auditie, gevraagd wordt voor een hoofdrol in Goede Tijden, Slechte Tijden. Daarmee heeft hij het al gauw zo druk, dat hij de lerarenopleiding moet afbreken. Wel werkt hij naast zijn rol in GTST mee aan verschillende producties van zijn theatergroep Rabarber.

In 2003 verlaat Bas GTST voor een half jaar om één van de hoofdrollen te spelen in de BNN-televisieserie Costa! Op de Spaanse stranden speelt hij de rol van propper Paolo. In het najaar keert hij weer terug naar GTST, waar hij zijn rol van Stefano weer oppakt. In oktober 2005 neemt Bas afscheid van GTST. Hij vindt de tijd rijp om iets anders te gaan doen en gaat het theater weer in. In het voorjaar van 2006 staat Bas weer op de planken en speelt hij met theatergroep “Drang” stuk ADO-Ajax. Een lastige stap na zeven seizoenen soap, maar hij voelt zich in zijn element op het toneel en het stuk krijgt ook nog eens lovende kritieken. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Bas hoeft dan ook niet lang na te denken als hij na zijn periode bij “Drang” gevraagd wordt voor de nieuwe dramaserie Voetbalvrouwen. Daarin speelt hij de rol van de profvoetballer Italo; een rol die Bas als fervent voetballiefhebber op het lijf geschreven is.Er volgen drie seizoenen Voetbalvrouwen waar Bas een spraakmakende rol neerzet.

Dan komt de eerste filmrol voor Bas: in 2007 speelt hij een hoofdrol in “Snuf de Hond”. Een verfilmd kinderboek dat Bas als kind op het nachtkastje had liggen. In dit oorlogsverhaal speelt Bas een piloot in Engelse dienst, die door de Duitsers uit de lucht wordt geschoten en eenmaal op Hollandse bodem het verzet organiseert. In het vervolg “Snuf de Hond en de Jacht op de vliegende Volckert”, dat zich vlak na de oorlog afspeelt, gaat hij op zoek naar een mysterieuze geest die het hele dorp in zijn greep heeft. In 2008 volgt er weer een film: “Mijn vader is een detective”, waarin hij dit keer geen heldenrol speelt, maar een handelaar in beschermde diersoorten op een geheimzinnig eiland.

2008 blijkt een druk jaar, want na de film op het eiland wordt hij door TV West gevraagd een dubbele hoofdrol te spelen in de 20-delige Regioserie “Pauwen en Reigers”. Hij speelt de tweelingbroers Paul en Rudolf, die door een bizar voorval niet op de hoogte zijn van elkaars bestaan. Het verhaal speelt zich voornamelijk in Den Haag af, de woonplaats van Bas. Na de opnames van “Pauwen en Reigers” duikt Bas `s avonds het theater weer in. Voor “Podium de Luxe” speelt hij een aantal maanden het stuk “Ik beken”, waarin hij met vijf andere daders van misdrijven op indringende manier over zijn gruwelijke daad vertelt. Het stuk gooit hoge ogen in de recenties.

Ook in de periode tussen de opnames zit Bas niet stil. Samen met toetsenist Peter Groenendijk en oud-collega Winston Post richt hij de sing-along-band Geweldige Noten op, waarmee ze door heel Nederland optreden. Het is niet de eerste keer dat Bas en Winston muzikaal samenwerken: in 2005 scoorden ze met de hit “Jij” al een bescheiden plaats in de hitlijsten.

Ook op sportief gebied is Bas actief: Na zes jaar lid te zijn, wordt hij in 2007 voorzitter van het “World Master Team”. Een team, bestaande uit bekende artiesten en oud-profvoetballers, dat met wedstrijden door heel Nederland geld inzamelt voor verschillende goede doelen, waaronder KIKA. Ook is hij als aanvoerder actief in het RTL sterrenteam, een team met bekende RTL-gezichten dat niet alleen in Nederland actief is, maar ook rond EK’s en WK’s wedstrijden in het buitenland speelt.

Na jaren acteren voegt Bas een nieuw hoofdstuk toe aan zijn carrière; dat van presentator. In 2008 wordt hij door de Europese Voetbalbond UEFA gevraagd stadionspeaker van het Nederlands Elftal te zijn tijdens het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Een erebaan. In 2009 presenteert hij voor TV West en TV Rijnmond het programma “Wat nou Zuid-Holland”, dat projecten in de provincie onder de loep neemt. In datzelfde jaar gaat hij ook voor RTL presenteren: Voor het programma “Bedrijf in beeld” bezoekt hij bijzondere Nederlandse bedrijven en neemt een kijkje op de werkvloer.