Mufkin Tass

Mufkin Tass

Mufkin Tass is een ambitieuze band die is opgericht in 2010. De band is ontstaan uit een studio / songwritingproject van broers Ralph en Mark Schraven. Na jaren spelen en touren in succesvolle bands, misten zij nog iets: een muzikaal project waar ze al hun creativiteit in kwijt konden.

De totstandkoming van het album van Mufkin Tass laat zich lezen als een jongensboek. Het avontuur begon in 2003 toen Mark en Ralph besloten dat de tijd gekomen was om het album te realiseren wat ze wilden maken, namelijk een groots en meeslepend Amerikaans klinkend rock-album.

Om dit te realiseren, namen zij contact op met een aantal van de meest gevraagde sessiemusici ter wereld om een bijdrage te leveren aan het album. Zonder het budget van een groot platenlabel achter zich waren zij genoodzaakt de volledige productie in eigen hand te houden, maar wisten desondanks Amerikaanse sessiekanonnen Kenny Aronoff, Rusty Young, Jerry Scheff en James Burton aan zich te binden. Het enige selling point: de uitzonderlijke kwaliteit van de songs.

Zo kwam het dat de musici van onder andere Alanis Morissette, Bob Dylan, Bon Jovi, Bruce Springsteen, Elvis Presley, Enrique Iglesias, Eric Clapton, Frank Sinatra, John Denver, Johnny Cash, Katie Melua, Lady GaGa, Lynyrd Skynyrd, Meat Loaf, Melissa Etheridge, Neil Young, Robbie Williams, Sheryl Crow, The Doors en Tina Turner hun kenmerkende klanken op het debuutalbum van Mufkin Tass konden toevoegen. Het eindresultaat is een eclectische mengelmoes van al deze artiesten: Amerikaanse rock met een Europees tintje.

In deze periode hebben Ralph en Mark samengewerkt met top-producers, top-studio’s, top-muzikanten en top-fotografen, veel van hen geleerd en hebben veel van de wereld gezien. Maar met het afronden van het album, kwam nog geen einde aan het avontuur. In 2010 werd het namelijk tijd om een band te formeren rond het album en te gaan optreden. De musici die zij vonden zijn –zoals hun Amerikaanse collega’s– doorgewinterde muzikanten die reeds alle podia in Nederland (tot aan het Gelredome) hebben beklommen.

Het eerste optreden van de band was in april 2010, toen zij gitaarlegende James Burton mochten bijstaan tijdens zijn Europese tour. Burton was dermate onder de indruk van de band, dat hij Mufkin Tass uitnodigde om in 2012 op zijn festival in Shreveport, Louisiana (USA) op te treden alsmede een live DVD met hem te produceren. Tot die tijd zal Mufkin Tass op de Nederlandse podia te vinden zijn.

MUFKIN TASS IS:
Mark Schraven: zang, gitaar
Ralph Schraven: gitaar, zang
Kim de Beer: viool, zang, gitaar, percussie
Tom Zegelink: keyboards
Nick Gielen: bas
Patrick Eijdems: drums, percussie