Within Temptation

Within Temptation

Within Temptation heeft erg veel bereikt de afgelopen 12 jaar. Van kleinschalige successen in het begin tot de verkoop van wereldwijd meer dan 2 miljoen CD’s en DVD’s. Dit maakt de band niet alleen Nederlands best verkopende band in het buitenland, maar ook internationaal één van de snelst groeiende nieuwe rock acts.

Na een aantal rustige beginjaren in de muzikale luwte, explodeerde het Within Temptation succes in 2000, toen het tweede album Mother Earth in de Europese mainstream spotlights kwam te staan. Sinds deze grote doorbraak verkocht de band meer dan 2.8 miljoen CD’s en DVD’s met releases in 48 verschillende landen en ontvingen zij onder andere 30 Gouden en Platina Platen, 4 Export Awards, 2 MTV Europe Music Awards en 2 World Music awards.

Het langverwachte vijfde studio album van Within Temptation, getiteld “The Unforgiving” is eind maart 2011 verschenen en behaalde inmiddels al de nummer 1 rock chart positie in de US, Engeland, Frankrijk, Duitsland, België, Finland, Oostenrijk, Zweden, Nederland, Portugal en Zwitserland. De band koos dit keer voor een  conceptalbum gebaseerd op een serie comics, geschreven door scriptschrijver Steven O’Connell (BloodRayne & Dark 48) en geïllustreerd door Romano Molenaar (Witchblade, Darkness en X-men). Dit alles wordt gecompleteerd door een drieluik van korte films waarin de hoofdpersonen uit de comic worden vertolkt door acteurs. Elke film wordt afgesloten met een bijbehorende muziekvideo.

Within Temptation, met de charismatische frontvrouw Sharon den Adel, is voor dit nieuwe album een andere muzikale weg ingeslagen. Gitarist Robert Westerholt legt uit: “We wilden geen traditioneel concept album waarbij de hele verhaallijn verteld wordt door de songteksten, dat werkt veel te beperkend voor ons.  De 12 tracks zijn vooral soundtracks voor de films en de comic geworden die een aanvulling vormen op het verhaal.” “Tijdens het schrijfproces leek het ook alsof we vanzelf teruggingen naar onze muzikale wortels: eind jaren 80, begin jaren 90. Dit is zeker een belangrijke stap geweest in de vernieuwing van het algehele geluid wat op “The Unforgiving” te horen is”

“The Unforgiving” kan worden omschreven als het meest gevarieerde album van Within Temptation tot dusver. Luisterrijke state-of-art rock, aanstekelijke pop-melodieën, pompende rifs, ijzersterke arrangementen en krachtige atmosferen geven de enorme veelzijdigheid van de band weer.

Het album is in maart 2011 in 48 landen uitgebracht, waarna een uitgebreide Europese tour zal volgen. De voorverkoop van deze tour startte enkele maanden geleden, waarna er in Londen, Parijs en Kopenhagen grotere zalen werden bijgeboekt om aan de grote vraag naar kaarten te kunnen voldoen. Ook zijn er inmiddels 5 extra shows toegevoegd in de US en Canada.

Hoewel Robert in 2011 besloot om een stapje terug te doen gaat de band nog altijd als een speer vooruit. In 2012 vierde de band haar 15-jarig bestaan met als absolute hoogtepunt de grootse Elements show in het Sportpaleis te Antwerpen.

In 2013 tourde de band door diverse Euopese landen en bracht een speciaal album uit met covers die de band wekelijks bij Q-music ten gehore bracht. Ook werd de nieuwe wereldtournee voor 2014 aangekondigd.