Chef’Special

Chef’Special

One for the Mrs.’ is ambitieus debuutalbum van serious talent uit Haarlem.

,,Vanmorgen startte ze al weer niet”, zucht Joshua Nolet, de doorgaans onstuimige frontman van Chef’Special. ,,Vandaag of morgen begeeft de Mrs. het echt. Ze heeft het bijna gehad. Bassist Jan Derks wrijft zich gretig in de handen: ,,Als ze niet meer overeind komt, gaan we haar in een groot vuur cremeren. Op het strand of zo.”

‘One for the Mrs.’ is niet voor niets de titel van het langverwachte debuutalbum van de Haarlemse band. ‘Ze’, The Mrs, spreek uit ‘missis’, is het liefkoosnaampje voor de prachtig beschilderde bandbus van Chef’Special.  De oude Volkswagen LT 28 wordt op het langverwachte debuutalbum van de Haarlemse band, hartelijk bedankt voor haar bewezen diensten. Ze prijkt ook, zwaar opgemaakt, op de cover.

Die bus heeft de band trouw door de eerste dolle Summer Holiday in 2008 heen geholpen, langs de stranden van Frankrijk en Spanje. De vuurproef waarmee de band een band werd. Die bus is er tot de release van ‘One for the Mrs.’ steeds getuige van geweest dat het leven onstuimig hard optrekt, inmiddels tot ‘Serious Talent’ van 3Fm is gekozen, een flinke voorjaarstour door Nederland maakt en wordt geboekt voor belangrijke zomerfestivals (Zwarte Cross) dit jaar.

Chef’Special is in drie jaar tijd uitgegroeid van een zomers, vrolijk stelletje eigenheimers tot een hechte, ambitieuze band, die van funk, hiphop, rock, reggae (Bob Marley is een invloed) en orkestrale uitspattingen (zelfs Kurt Weill klinkt door) één geweldige eenpans maaltijd maakt. Niks meer het lievelingsgerecht van de chef, maar al diens kunsten ineen. Op One for the Mrs. hoor je in ‘Biggest Monkey’ de sublieme gastblazers van Kyteman’s Orchestra een gastwedstrijdje spelen in een prachtige song over mannelijk onvermogen. In ‘Scribbelin’ keert Joshua zijn ziel binnenste buiten in een aanstekelijk liedje.  ‘Lie to me’ is een bedrieglijk romantisch liedje over vreemdgaan, een prachtig duet met gastzangeres Tessa Douwstra.

Je moet kloten hebben om over dit soort onderwerpen te zingen. Die hardheid en onverzettelijkheid heeft Chef’Special onderweg wel opgedaan. Daarom staan er juweeltjes op ’One for the Mrs.’  Daarom klinkt het niet vreemd als Chef’ Special de grootste ambitie van allemaal verwoordt: ,,We gaan de wereld veroveren”.