BZB

BZB

Het op drie na kleinste priemgetal en het op één na kleinste Mersennepriemgetal. Een getal uit de rij van Lucas en de rij van Padovan. Een zevenhoeksgetal. Het kleinste aantal hoekpunten waarvoor de regelmatige veelhoek met dat aantal hoekpunten niet construeerbaar is met passer en liniaal. Het atoomnummer van stikstof. Een geluksgetal omdat het de som is van de heilige getallen 3 en 4. Hoofdtelwoord. Het heiligste en meest voorkomende getal in de Bijbel. De titel van het nieuwe en zevende studio-album van BZB.

En tot slot, het aantal hoofdzonden:
– Luiheid
– Hebzucht
– Lust
– Vraatzucht
– IJdelheid
– Wraak
– Jaloezie

Op de nieuwe CD 7 (zeven) vallen alle elementen van negentien jaar BZB perfect samen. De enorme bak live-ervaring; de punky folkrock; de thematiek van de nummers en het artwork maken 7 tot het kroonjuweel uit het omvangrijke oeuvre van deze Nederfolkrockers. Het zevenkoppige gezelschap heeft ditmaal dan ook niets aan het toeval overgelaten. Dat had ’s lands rock ’n rollste platenlabel Suburban Records trouwens ook in de smiezen en bood de band onlangs een platencontract aan.

Na een voorbereiding van een jaar in de repetitieruimte begon BZB half januari 2012 samen met producer Frans Vermast (o.a. Krezip en Heideroosjes) aan de opnames van het nieuwe album in diens studio in Waalwijk. Vervolgens werden deze opnames eind maart in L.A onder supervisie van Ryan Hewitt (o.a. Blink-182, Red Hot Chili Peppers, Tom Petty) door Jordon D. Silva (o.a. Flogging Molly, Weezer, Jamie Cullum) afgemixt. De mastering werd ook in L.A gedaan door Dave Collins (Bruce Springsteen, Soundgarden, Alice Cooper, Madonna, QOTSA, Ringo Starr, Sting e.v.a.).

Zanger Fred: ,,Er wordt ons vaak gevraagd om een etiketje op de muziek te plakken. Dat is best lastig omdat onze nummers zowel pop, punk als folk bevatten terwijl onze basis toch altijd rock is geweest. Ik denk dat de term Nederfolkrock wel goed weergeeft waar BZB anno 2012 voor staat. De laatste jaren hebben we steeds meer verwantschap gekregen met bands als bijvoorbeeld Flogging Molly of The Pogues. Dat was eigenlijk een geleidelijk en natuurlijk proces. Zo stonden we dit jaar in februari met een aangepaste set in het voorprogramma van Dropkick Murphys in een uitverkocht Klokgebouw in Eindhoven, en als BZB Into Folkrock op Paaspop. Voor de 12e keer alweer trouwens. Uiteraard is het traditioneel nog steeds volop feest als mensen naar BZB komen – da’s immers ons handelsmerk – maar ons ietwat melige karakter heeft op 7 definitief plaatsgemaakt voor een serieuzere aanpak. Nee, we gaan niet zeggen dat BZB nu “eindelijk volwassen” is geworden of zoiets. Want da’s onzin! We zijn alléén van mening dat 7 een nieuwe muzikale richting markeert in onze bijna 20-jarige carrière.”

7 feiten:
– Opgericht in 1992.
– Sindsdien oneindig veel shows en festivals waaronder Lowlands, Pinkpop, Paaspop, Parkpop, Zwarte Cross en FestyLand.
– Eigen BZB-fanclub met duizenden trouwe leden.
– Zeven studio-albums, twee unplugged en een best of; drie DVD’s en tien singles uitgebracht.
– Daarvan tienduizenden exemplaren in eigen beheer verkocht.
– Samenwerking met bevriende artiesten als U-Gene & Oh-Jay, Henk Westbroek, Anouk, Heideroosjes, Huub van der Lubbe, Jack Poels en Frank Lammers.
– Sinds 2008 eigen festival FestyLand als afsluiter van het festivalseizoen (in 2013 de 6e editie alweer).