Bots

Bots

Bots werd in 1974 opgericht door Hans Sanders. Bots was een band met een boodschap. Door liedjes als “Het lied van de werkende jeugd” kreeg Bots een links stempel op zich gedrukt. In 1976 kwam van de LP “Voor God en vaderland” de grootste hit “Zeven dagen lang”.

Bots omschreef zichzelf in 2004 met de tekst: “Zowel “live”, als op het vinyl introduceerde Bots destijds het Nederlands als zingtaal in de popgroepmuziek van ons kleine landje. Tot dan was de Nederlandse taal in de muziek voorbehouden aan het cabaret, folklore, het levenslied en solopopartiesten als Peter Koelewijn, Boudewijn de Groot, Jaap Fischer, Robert Long, etc. En Bots zong niet alleen in het Nederlands, maar verkondigde ook een mening in teksten over maatschappelijk indringende zaken, zoals saamhorigheid, feminisme, discriminatie, verloedering, racisme, liefde en engagement! Een politieke band? Nee, een muziekgroep met een interessant muzikaal arsenaal en eigen zicht op de gevestigde orde! Dat was Bots en dat botst nog steeds!”.

Toen in november 2007 oprichter Hans Sanders overleed was de band bezig met een boek en een nieuw album. Het album werd uiteindelijk afgemaakt met gast muzikanten als ThĂ© Lau, Guus Meeuwis, Gerard van Maasakkers, Maarten van Roozendaal, Lenny Kuhr, Freek de Jonge en Huub van der Lubbe onder de titel “Er is genoeg voor iedereen” en verscheen in 2010. Samen met dit album verscheen ook het 88 pagina’s tellende boek over Bots, samengesteld door Kees Buenen.