Sjaak

Sjaak (echte naam: Mehdi Chafi, 24 september 1985) is een Marokkaanse rapper uit Amsterdam-Oost die al jaren underground furore maakt met zijn straatraps en tegelijkertijd hoge ogen gooit met samenwerkingen met o.a. The Opposites en The Partysquad. Zijn eigenzinnige stemgeluid en onnavolgbare flow leveren in combinatie met hilarische punchlines en een flinke dosis charisma een stijl op waar echte rapliefhebbers van smullen.

Sjaak brak in de zomer van 2007 bij het grote publiek door met het nummer ’Ik Heb Schijt’ van Appa. In hetzelfde jaar tekende hij een platencontract bij SPEC, het label van Ali B. De videoclip van ‘Ik heb Schijt’ werd met ruim vijf miljoen views op YouTube een groot succes. Het succesverhaal herhaalde zich met de The Partysquad-hit ‘Stuk’ , deze is ruim vijf miljoen keer bekeken op Youtube.

In 2008 bewees het rappende boegbeeld van Amsterdam-Oost bijzonder productief te kunnen zijn. Zijn EP ‘Sjaakmat’ verscheen en hij rapte mee op een groot aantal tracks. Zo was hij te horen op ‘Dubbel O’ van Yes-R , ‘Baas’ van Ali B en ‘Leven van du Faam’ van Kempi. In 2010 volgde een gastbijdrage op de tweede Top Notch-single van DJ Promo: ‘Miami Vice’ ft. Sef & Sjaak. In hetzelfde jaar was hij te horen op de The Opposites-kraker ‘Duif op de Dam’ ft. Burgs, Sjaak & Kleine Viezerik.

Inmiddels heeft Sjaak een platencontract bij Top Notch en heeft hij met de singles ‘Wat Is Er!?’ (met Appa, ruim 2,5 miljoen views op YouTube), ‘Krokobil’ (met Yellow Claw & Mr.Polska, ruim 7 miljoen views op YouTube en een State Award voor beste single) twee absolute hitjes in handen. Sjaak is druk bezig met de afronding van zijn album en werkt daarvoor samen met een zeer getalenteerd gezelschap, o.a. Faberyayo, Willie Wartaal, Hydroboyz, Big2 en Willem van The Opposites, Jayh, Reverse, Kleine Viezerik , SABeats, The Partysquad, DJ Apster, Gregor Salto, en Appa.

Het album StrijderSysteem zal een mix brengen van de vertrouwde Sjaak sound en regelrechte club bangers, waar Krokobil al een voorproefje van was. De StrijderSysteem E.P. (release komt in de aanloop naar het album uit om de honger van de echte fans te stillen.) In het najaar van 2012 featured Sjaak  samen met The Opposites op Hef zijn ‘Drink Van Me’ en levert hij samen met Naffer, & Mocromaniac een verse op Chillouh’s ‘In My Space’. Van de bonustrack ‘Hasselhoff’ ft. Wantigga & Dennis Brugman is in december 2012 een videoclip online gekomen, deze is met veel enthousiasme ontvangen (o.a. een FunX Award) en deed vriend en vijand watertanden naar meer.

Januari 2013 volgde de release van de StrijderSysteem EP en de tweede videoclip van de EP met de single ‘JCVD’ (Jean Claude van Damme) ft. Hydroboyz. Beide werden zeer succesvol ontvangen en Sjaak werd beloond met een optreden op het prestigieuze Noorderslag festival. Begin februari kwam The Partysquad single uit ‘Helemaal Naar De Klote’ ft. Sjaak & Jayh genaamd. Helemaal Naar De Klote single staat inmiddels bijna op 3 miljoen views op YouTube en stond enkele weken in de iTunes top 10. April bracht de ‘Boeke Remix’, een heupswingende FS Green remake van Aptijt’s orgineel waar Sjaak natuurlijk niet op mocht ontbreken. Begin mei kwam het nieuwe (Slapeloze Nachten) album van The Opposites uit waarop Sjaak ook zijn bijdrage heeft op het nummer ‘Kickstart’.

In de aanloop naar het StrijderSysteem album kwam de Sjaak ‘Loco Mexicano’ mixtape uit in mei: speciaal voor de fans zijn hits, gouwe ouwe classics, onterecht vergeten gastcoupletten en gloednieuwe bangers aan elkaar gemixed door niemand minder dan The Flexican(o). De Slam FM & Fernandes “Beachbreak Blender” brachten in juli Feest DJ Ruud, Kraantje Pappie, Dirtcaps en Sjaak samen in een studio. Het blenden resulteerde in een absolute zomer knaller genaamd ‘Weekend’ die je deze zomer nog veel gaat horen.

Sjaak is helemaal terug en dan moet het beste dit jaar nog komen met de release van twee albums, waaronder zijn eigen StrijderSysteem album en het soundtrackalbum samen met Appa van de Habbekrats speelfilm Wolf.